Welcome to our website !

Babs a život s Turkem

O tom, jak jsem se rozhodla žít s Turkem. A že je to někdy o hubu!

Ačkoliv kosmetika, líčení a krásný účesy nejsou to, co by dávalo mýmu životu smysl, přece jenom se maluju a s mastnýma vlasama taky chodit nechci. Na druhou stranu na sebe nechci plácat tisíce chemických látek, takže to řeším přírodní orientální kosmetikou.


Já nevím, jak jste na tom se sledováním televize, já ji sleduju pravidelně pouze ve středu večer. Nebudu nikomu nic nalhávat, i když je pravda, že se nad tím spousta lidí pozastaví, pozvedne obočí a řekne: "Ježíš, ty to sleduješ?" 

Poslušně hlásím, že jsme v Brně už zhruba tři týdny a nemůžu si to vynachválit.
Mám teda docela záběr, od rána do noci je co dělat, ale už jsem si tak nějak zvykla, že tím tahounem a praktičtějším členem rodiny budu zřejmě navždy já.

Když jsme se přestěhovali do ČR před skoro pěti lety, Milý najednou opuchl a museli jsme na zubní pohotovost, aby mu spravili zánět v dásni. A teď jsme pohotovost absolvovali znovu.

Ahoj ahoj,

poslední dny jsou trošku zmatený a hektický, ale nic, co by nás dokázalo rozhodit. Mimo tisíci dalších věcí jsme vyřizovali i žádost o přechodný pobyt, pomohly mi se vším dvě kamarádky a napadlo mě, že by se info o tom, jak to všechno probíhá, mohlo hodit i někomu dalšímu, tak to posílám dál:-)

Připravte se

Ze všeho nejdřív si zjistěte, kam pojedete. My sice bydlíme v Brně, ale Milý má trvalý pobyt vedený u našich v Pardubickém kraji, takže jsme jeli do Pardubic.

První, co musí váš manžel po příletu do ČR udělat, pokud zde plánuje zůstat déle, je nahlásit se do 30 dní na cizineckou policii. Tam mu dají do pasu razítko a je hotovo.

Až potom se můžete vydat na Ministerstvo vnitra, odbor azylové a migrační politiky. 

Shromážděte si všechny papíry předem, protože co si budeme povídat, nikoho nebaví jezdit po úřadech, tak ať to vyřídíte na první dobrou.

Pokud jste ve stejné situaci jako my, tedy sezdaný pár, budete potřebovat následující:

  • Oddací list
  • Potvrzení o  tom, kde má váš manžel pobyt - rodiče jsou majitelé domu, takže jsme s taťkou u notáře podepsali tenhle formulář (najdete ho níže na stránce, název je Potvrzení o zajištění ubytování (fyzická osoba). Ten je o tom, že taťka souhlasí s Milého ubytováním.  My ještě uvedli, že trvalý pobyt má sice u našich, ale pobýváme jinde, takže jsme dodávali ověřenou kopii nájemní smlouvy.
  • Dvě fotky o rozměrech 3,5 x 4,5 cm.
  • Vyplněnou žádost (opět najdete tady, název je Formulář žádosti o povolení k přechodnému pobytu rodinného příslušníka občana EU).
  • Potvrzení o pojištění - sjednáte kdekoliv na pojišťovně nebo online
  • Cestovní pas

Na nástěnce bude zřejmě napsané, že potřebujete kolek za tisíc korun a že bez něj ani nemáte čekat frontu, ale vy ho nepotřebujete, takže aktivně neběžte na poštu kolek koupit, jako jsem udělala já. Naštěstí mi ho vzali zpět:-)

Pak si vás zavolají, všechno předložíte, vystaví vám potvrzení o podané žádosti a je to. 

Dobrá zpráva je, že ode dne podání žádosti může váš manžel pracovat, protože je rodinným příslušníkem občana EU, nepotřebuje pracovní povolení.

Zákonem daná lhůta na vyřízení žádosti je 60 dní. Během této lhůty vás pravděpodobně navštíví cizinecká policie a může se stát, že si vás pozvou na pohovor, kde vás zvlášť vyslechnou, aby ověřili, že nejde o fingované manželství za účelem získání víza.

Když jsme žádali (úspěšně) o přechodný pobyt před pěti lety, cizinecká přišla asi čtyřikrát, z toho Milý třikrát nebyl přítomen. Na pohovor nás pozvali taky, ptali se nás na věci jako jakou barvou máme vymalované zdi na toaletě, jakou školu kdo vystudoval, kdo nám byl za svědka na svatbě atd., prostě ověřit, že to nejsou nějaké finty, ale opravdová láska nebeská:-)

No a pak se ozvou, ať si pro pobytovou kartu (zpravidla vydávanou na pět let), dojedete.

Tak snad vám to pomůže! Hodně štěstí!

Mějte se hezky, ahoj Bára