Welcome to our website !

Babs a život s Turkem

O tom, jak jsem se rozhodla žít s Turkem. A že je to někdy o hubu!

Jak jsem (ne)zvládla ašure

By 12:00:00

Každý rok dělají Turci ašure. Co to je a jak to vzniklo jsem psala tady, určitě si to přečtěte, je to zajímavej příběh! Mně samotné se moc líbí, kdyby Noe věděl, jak se díky němu bude budoucí populace cpát od rána do večera, ten by si to nechal patentovat!

Loni jsem dělala ašure s pomocí tchyně, letos jsem si říkala, že už jsem dost zběhlá kuchařka na to, abych to dala sama. No, nedala.




Na trhu jsem nakoupila patřičné suroviny - fazole, pšenici, cizrnu, sušený ovoce a oříšky. Zbytek jsem měla doma - rýži, bulgur, rozinky,... 

Namočila jsem cizrnu, pšenici i fazole přes noc a druhý den ráno, tedy dnes, jsem se dala do vaření. Jako výborný. Chuťově. Zdálo se mi to trochu moc vodnatý, tož přidala jsem škrob. Po pár chvílích koukám, do háje, dyť tam žádná tekutina není! Ale jako co, prostě nějakej Noe tam vodu měl, tak ji musí mít všichni? Tož nandala jsem si do mističky, posypala kokosem, aby to pěkně vypadalo a pro jistotu jsem udělala zastávku u Milýho, aby to zkontroloval, než dílo roznesu sousedům. 

"No ale vždyť tam nemáš žádnou vodu." 
"A jako musí tam bejt?" 
"No musí, hlavně to prosim tě nedávej sousedům"
"Hele tak já prostě řeknu, že to dělám poprvý sama, oni to pochopí, jsem cizinka, ne?" 
"Prosim tě nenos jim to, ztrapníš se!"

Tak jsem vymyslela fintu, že počkám, až někdo ze sousedů donese ašure nám a já tam tu vodu prostě přeleju. No jo, Murphy Murphy, ty tvoje zákony. Jasně, že nikdo nešel. Tak jsem to z těch mističek dala zpět do hrnce, nalila vodu a znovu vařila, už to bylo lepší, ale taky žádnej zázrak. Až když jsem to dodělala, došlo mi, že kdybych odebrala půlku těch surovin, že bych dosáhla kýženého výsledku.

Někdy jsem prostě blond, no.

Jako původně jsem vám chtěla napsat i recept, ale z pochopitelných důvodů vás odkážu na stránky někoho jinýho - reBarbora´s kitchen. Od pohledu delikatesa! Zkuste to, je to dobrý, zdravý a turecký!

A mimochodem - recept nejen na ašure, ale i na spoustu dalších sladkostí najdete v kalendáři, který budeme letos vydávat už potřetí, jsme téměř u konce, brzy půjdeme s kůží na trh, těšte se, bude stát za to!

Mějte se hezky!

Bára

You Might Also Like

0 komentářů

Děkuji za komentář! Hezký den!