Dnes vařím - plněné vinné listy - yaprak sarma!

by - listopadu 09, 2017




Turecká kuchyně je skvělá a podle mě patří mezi jeden z jejích nejlepších pokrmů i Yaprak sarma - rýže balená ve vinných listech. Moje tchýně dělá ty nejlepší, který jsem kdy jedla, ale musím se neskromně pochválit, že se povedly i mně. Dnes přišla kamarádka na návštěvu a protože nezahálíme, připravily jsme je i my.


Suroviny neseženete v běžných obchodech, ale určitě máte přístup do nějakého oriental shopu, kde je koupíte. My nakupujeme TADY.



Ingredience:

  • Listy vinné révy
  • Cibule nakrájená na velmi, velmi drobno
  • Svazek petržele, opět na drobounké kousíčky
  • Dvě vrchovaté lžíce rajčatové pasty, v Turecku se jmenuje salça
  • Sůl
  • Kmín
  • Pepř
  • Mletá paprika (my použily sladkou, protože jsme měly pálivou salču, vy můžete použít klidně pálivou papriku, záleží jen na vás)
  • Dva hrnky rýže
  • Půl hrnku oleje
  • Citrony

Postup:

Ze všeho nejdříve otrhejte šťopky z listů, ale nevyhazujte je, vyrovnejte je na dno hrnce, ve kterém budete listy vařit.

Listy namočte na pár minut do misky do horké vody.

Mezitím si připravte náplň: Všechny ingredience kromě citronů a listů smíchejte dohromady v jedné míse.



Poté si před sebe položte vinný list zbavený šťopky, na jeho kraj položte trochu rýže smíchané s dalšími ingrediencemi a zamotejte - nejdřív ohněte boční kraje, kterými přikryjete začátek linie rýže, a pak smotejte. Nebojte se utáhnout, aby se během vaření nerozmotaly. 



Klaďte je do šťopkami vyloženého hrnce, pěkně jednu vedle druhé.



Až bude hotovo, trochu posolte, naklaďte nahoru plátky citronu a zatěžkejte miskou nebo dezertním talířkem. Zalijte vařící vodou, přiklopte pokličkou a vařte zhruba 15 minut, dokud nebude rýže měkká.

Podávat můžete s bílým hustým jogurtem třeba jako předkrm, já to měla k večeři:-)

Dobrou chuť! Afiyet olsun!

Babs

You May Also Like

0 komentářů

Děkuji za komentář! Hezký den!