Şerit poğaça - turecká snídaně k nakousnutí!

by - ledna 09, 2018

Zase to na mě přišlo, jeden z těch tureckých dní, kdy musím udělat něco, co úzce souvisí s rodnou zemí mého Milého. 


Takže jsem se vrhla na něco dobrýho na snídani. Tak do toho!

Suroviny:

  • Hrnek mléka
  • Hrnek vlažné vody
  • Hrnek oleje
  • Dvě lžíce cukru
  • Lžička soli
  • Sáček sušeného droždí
  • Jeden bílek (žloutek použijete na potření)
  • Sezam
  • Mouka (já použila žitnou) - od oka, uvidíte sami, viz postup
  • Náplň:
Tady záleží na vaší chuti, dělala jsem tohle pečivo už s čočkou, sýrem a petrželkou, šťouchanými bramborami, čokoládou... Dneska to bylo spíš takoové co dům dal, takže jsem použila petrželku s eidemem, když směs došla, tak jarní cibulku a  několik kousků jsem udělala i bez náplně.



Postup:

Ve vlažné vodě rozmíchejte droždí a počkejte, až se začnou dělat bublinky.
Mezitím smíchejte mléko, olej, cukr, sůl a vaječný bílek.
Přilijte vodu s droždím a dobře zamíchejte.
Teď postupně začněte přisypávat mouku a míchejte, dokud budete mít pěkně hladké, nelepivé těsto.

Přikryjte ho utěrkou a na teplém místě nechtě zhruba hodinu vykynout.

Až zněkolikanásobí svůj objem, dobře ho rukama prohněťte a tvořte malé bochánky zhruba o velikosti vejce. Ty rozválejte na placky o tloušťce ušního lalůčku.

A teď přichází akce.

Na těstě udělejte několik krátkých řezů.







Na místo, kde jste řezy neudělali, položte směs, v mém případě sýr s petrželkou a smotejte. 

Potřete vejcem, posypte sezamem a pečte zhruba dvacet minut na 180 stupňů.

Afiyet olsun! Dobrou chuť!

Bára






You May Also Like

0 komentářů

Děkuji za komentář! Hezký den!