V kuchyni - Bramborový koláč/Patates böreği

by - března 04, 2018

Neděle od slova nedělat u nás dneska rozhodně neplatí!





Když se v Turecku oteplí a vysvitne sluníčko, všechny Ayši a Fatmy vytáhnou košťata, hadřičky a sviští. A dnes mě můžete volat Ayšo taky! Peru, uklízím, vyhazuju, plánuju, vařím, přičemž malá chodí všude za mnou a dělá znova bordel, to kdybych se na chvíli nudila. Nicméně jsme upekly bramborový koláč, turecky patates böreği, který se skvěle hodí na snídani nebo k odpolednímu čaji. My ho před 14 dny měly s Máří k obědu se salátem a bylo to skvělý, dnes pro velký úspěch znovu.

Suroviny:


- 4 až 5 brambor (klidně víc, podle velikosti)
- Hrnek bílého jogurtu
- 2 vejce
- Půl hrnku oleje
- Malá cibule
- Svazek hladkolisté petržele 
- Svazek kopru
- Prášek do pečiva
- Hrnek strouhaného sýra (my měli doma jen eidam, minule jsem použila eidam+balkán)
- Sůl 
- Pepř
- Lžička mleté červené sladké papriky 
- Mouka (podle potřeby, zhruba hrnek a půl, já používám žitnou celozrnnou, Milý s ní má někdy problém, tmavý pečivo neuznává, ale minule to tady v tom koláči ani nepoznal)
- Semínka na posypání (já použila černý a světlý sezam)


Postup:


- V míse smíchejte vejce, jogurt, olej, prášek do pečiva, sýr, sůl, pepř a papriku.
- Cibuli, brambory, kopr a petržel nakrájejte na malé kousky a přimíchejte do mísy.
- Teď si vezměte mouku a trochu nasypte. Zamíchejte a vyzkoušejte hustotu těsta. Nesmí být ani moc řídké, ani moc husté, je to jasný, jo?:) Podle potřeby dosypte.
- Zapíkací misku (já použila tu otevíratelnou na dorty) vymažte máslem, tukem nebo olejem, nezapomeňte na strany formy.
- Těsto vlijte dovnitř a uhlaďte.
- Posypte semínkama tak, jak to máte rádi. Uznávám, že Meryem to dnes s tím posypem trochu přepískla.
- Dejte do předehřáté trouby na zhruba 180 stupňů a pečte asi 45 minut až hodinu, že je hotovo poznám tak, že píchnu do brambory a když je měkká, je hotovo. 


Dobrou chuť! Afiyet olsun!

Bára INSTAGRAM

You May Also Like

0 komentářů

Děkuji za komentář! Hezký den!