Recept na ramazan pidesi, speciální turecký chléb

by - května 30, 2018

Každý rok slaví miliony lidí na celém světě ramadán, turecky Ramazan, islámský postní měsíc. Víc se o něm můžete dočíst TADY. V každé domácnosti se od brzkého poledne vyváří na večer a až zapadne slunce, všichni se pomodlí a začnou hodovat. Menu jsou různá, ale skoro nikdy na stole nechybí ramazan pidesi, speciální chleba. Osobně ho MILUJU a je to přesně ten typ, který si chcete namáčet do výpeku, třeba z kuřecího masa, nebo do bylinkovýho másla:-) V Turecku se na něj o ram adánu stávají fronty jako u nás za komančů na banány. 

Chleba, turecky ekmek, má v Turecku obrovský význam. Nejen, že je podávaný ke každému jídlu, ale Turci ho vnímají jako něco téměř posvátného. Příklad: Milý jde po ulici a vidí na zemi ležet kousek chleba, tak ho sebere a položí na parapet, protože chleba je dar, chleba je vzácnej. A tak to udělá v Turecku prostě každý. 

Běžně uvidíte Turky, jak si domů nesou čtyři, pět bochníků chleba, aby bylo co přikusovat k večeři. V pekárnách dělají několikrát denně čerstvé dávky a dokonce se prodává i těsto, snad kdybyste si chtěli chléb dopéct doma sami. To podle mě nikdo nedělá, protože jeden bochník chleba vyjde na 1,5-2 liry, což je v současné době asi 10 korun. 

Milý sice ramadán neslaví (dřív aspoň nepil alkohol, teď už si i to pivo dá, ale on je alevi, kdy mají postní dobu jindy, takže to stejně vůbec nechápu), ale přesto jsem upekla právě ramazan pidesi. Protože je to prostě dobrý. Postup je snadný, suroviny máte pravděpodobně všechny doma, tak si třeba zkuste pide upéct taky. A nemusí to být jen o ramadánu!:-)

Suroviny:

4 hrnky klasické bílé mouky
1 balíček sušeného droždí 
1, 5 hrnku teplé vody
1/2 hrnku teplého mléka
1 lžíce změklého másla
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce cukru
1 lžíce soli
Jeden žloutek
1/2 hrnku jogurtu
Sezamová semínka na posypání, případně kmín, sůl,...

Postup:

Do mísy nasypte mouku a smíchejte ji s droždím. Přilijte teplou vodu a zamíchejte.

Přidejte změklé máslo, olivový olej a zase zamíchejte. Nakonec přidejte cukr a sůl.

Nyní je čas na zpracování těsta. Ppkud používáte mixér, máte vyhráno, pokud budete míchat ručně, večer při posilování můžete vynechat činky. Míchejte tak dlouho, dokud nebude těsto hladké, vláčné, nelepivé... dokonalé!


Potom ho přendejte na pomoučený vál a ještě zhruba pět minut ho zpracovávejte. Mělo by bý velmi měkké. Pokud tomu tak není, přikápněte do něj olivový olej.

Položte těsto do mísy a schovejte na teplé místo, do peřin, na Saharu, kamkoliv, kde bude těsto pěkně kynout. přikryjte utěrkou a nechte odpočinout zhruba dvě hodiny.

Po dvou hodinách těsto přendejte na pomoučený vál a rozdělte ho na dvě části.

Teď si zase zamakáte rukama. Z každé části vypracujte placku podle fotky a přendejte na plech vystlaný pečícím papírem. Vezměte si ostrý nůž a zhruba centimetr od okraje udělejte nožem kruh (prostě objedete tím nožem obvod pide, rozumíme si?). Potom nožem ještě nařízněte vršek - měly by vzniknout takový nepravidelný kosočtverce (zase se koukněte na fotku, já to prostě neumím vysvětlit:)



V menší míse smíchejte jogurt a žloutek a směsí potřete pide. Potom vršek posypte semínky a šup s tím do trouby.

Pečte na 200 stupňů zhruba 30 minut, případně do doby, kdy bude mít pide zlatou barvu.


A jestli chcete sledovat, jak nám jde výroba kalendáře tureckých receptů, dejte nám follow na Instagramu TADY.

A dejte mi vědět, jak vám chutnalo!

Afiyet olsun!

Dobrou chuť!

Bára



You May Also Like

0 komentářů

Děkuji za komentář! Hezký den!