Recept na tureckou paprikovou pastu - biber salçası. Upozornění: delikatesa!

by - srpna 27, 2018

Jsem bydlenka. Mám ráda, když je doma uklizeno, pohoda... Ale co fakt zbožňuju, to je zavařování. A léto je ideální období, který nabízí spoustu možností, jak se připravit na dlouhou zimu.






Taky ráda chodím na brněnský Zelný trh. A nesnáším papriku. Ale když měli červenou papriku za pár kaček, byla jsem jako ta paní ve filmu Vratné láhve, která rajčata nesnáší, ale když bylo kilo jen za 15 Kč, tak je prostě musela vzít. Tak jsem nakoupila papriku a jala se připravit paprikovou pastu, turecky biber salçası. Salça se v Turecku používá v každé domácnosti při přípravě většiny jídel. Mají dva druhy - rajčatovou a paprikovou. V České republice tu rajčatovou nahrazuji zahuštěným rajčatovým protlakem, ale včera jsem nakoupila na trhu rajčata a zkusím domácí, recept čekejte někdy příští týden.



Výsledek paprikové pasty je prostě dokonalý, dokonce ohromil i mě, ačkoliv jak už jsem říkala, papriku jako takovou nemám ráda. Tady je postup! 

Suroviny:
  • Dvě kila červené papriky
  • Sůl
  • Mletá pálivá nebo sladká paprika, záleží na vás, co máte rádi (já na to zapomněla, tak tam není:-)
  • Olivový olej
  • Voda
  • Zavařovací sklenice a víčka
Postup:

Ze všeho nejdřív papriky omyjte a vykrojte vnitřek, aby nezůstala žádná semínka. Nakrájejte je na malé kousky a dejte do většího hrnce.

Zalijte vodou, aby byly ponořené a vařte, dokud nezměknou, trvá to zhruba 20 minut. Slijte vodu.



Nechte papriky vychladnout, pak je dejte do mixéru a mixujte. Mixujte. Pořád mixujte. Nepůjde to úplně snadno, takže až pojmete podezření, že to lepší nebude, vezměte si síto s většími oky, nasaďte ho na hrnec, do síta nalijte rozmixované papriky a pasírujte. Prostě si vezměte rukavice nebo pořádně umyjte ruce a mačkejte ty papriky ke dnu síta, aby v něm zůstal přebytečný "nepořádek", jako jsou slupky od paprik a semínka, která jste určitě neodstranili správně:-)



A teď je ten správný čas se přiznat. Nemám moc trpělivost, takže mě to pasírování nebavilo. Pasírovala jsem asi 5 minut, potom jsem všechno znovu přendala do mixéru a zase mixovala. 

Teď by to Turkyně daly na plech a čekaly, až slunce vytáhne přebytečnou vodu a namixované papriky se dokonale vysuší. Nemáme balkón, takže pokračuju na sporáku. 

Dejte rozmixované papriky na větší pánev nebo do hrnce a míchejte, aby se nepřipálily. Postupně se bude odpařovat přebytečná voda. Vy pořád míchejte. Že je salča hotová, poznáte podle snadného testu - vezměte lžíci a naberte směs z pánve. Když zůstanou mixované papriky na lžíci i ze spodu, případně budou opadávat velmi pomalu, je hotovo. K tomu bude potřeba minimálně 35 minut na sporáku. Prostě čím hustší, tím lepší:-) Já teď zpětně vím, že jsem to mohla nechat ještě chvilku déle.


Až je salča hustá, stáhněte ji z pánve a osolte, na dvě kila paprik jsem použila asi dvě lžíce soli. A ještě to zalijte dvěma lžícemi olivového oleje, případně přimíchejte mletou papriku.



Teď si nachystejte sklenice - dělám to úplně nejsnadnější cestou - do zavařovacích sklenic naliju vroucí vodu, víčka dám do mísy a taky zaliju vroucí vodou, aby se všechno vydezinfikovalo.

A hotovo. Salču plňte do sklenic, pořádně zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Nechte je tak do té doby, dokud nevychladnou.



Ze dvou kil paprik mi vyšla jedna plná větší sklenice pasty. Je to piplačka, ale vyplatí se. Milý si ji přidává k jídlu jako omáčku, já ji používám jako správná turecká manželka do vaření.

Dopiju kafe a jdu na tu rajčatovou:-)

Budu ráda, když mi dáte vědět, jestli se vám salča povedla!

Mějte se hezky a užívejte letní paprsky slunka, ve vzduchu cítím, že podzim se pomalu blíží.

Bára
















You May Also Like

0 komentářů

Děkuji za komentář! Hezký den!