Co ochutnat za jídlo v různých částech Turecka?

by - července 31, 2019


Léto je v plném proudu, čas Aperolu, melounů a domácích limonád je už dávno tu. A jestli jste se vydali do Turecka, tak určitě přemýšlíte nad tím, co jíst a nejíst, co pít a co nepít, tady borek, tady Adana kebab, tady Urfa kebab, ty jo, ale co je co? Přináším průvodce tureckou gastronomií, abych vám to trochu usnadnila a abyste věděli, v jakém městě si co dát.


Turecká kuchyně je velmi dobrá a neméně pestrá. Proč? Odpověď je jednoduchá. Odjakživa zde totiž žilo velké množství různých národů a kultur, kteří si prostě vařili to svoje. Tady Heidi přinesla toto, to se zalíbilo Fatimě, ale trochu si to upravila, Ayša to ochutnala a zase to trochu upravila, pak přijela Janča, která doprovázela svého muže, přinesla kousek z její vlasti... A tak vznikl tento lahodný miš maš. Na nejznámější turecká jídla se můžete podívat TADY.

I přesto má každý kousek Turecka své typické pokrmy, i když se samozřejmě rodinu od rodiny mohou lišit. 

Izmir

Izmir leží na egejském pobřeží. A Řecko a Turecko, tam to bude věčná válka o to, čí je co. Kebab nebo gyros, cacik a tzaziky, však víme. Oboum však musíme přiznat, že mají skvělé olivy a olivový olej, ovoce a zeleninu. Ale pojďme k typickému jídlu z Izmiru - Çöp Şiş. Víte, co znamená Çöp? Odpad! Hmmm, kebab z odpadků to úplně není, jde o pár kousků napíchlého masa na špejli, pěkně ogrilované, podávané se zeleninou. Nejdříve se podával jako čistě pouliční jídlo na zahnání hladu, postupně se však Çöp Şiş přeměnil v hlavní chod, především v oblasti egejského moře a na jihu Izmiru.

A když jsme u moře, co si zajít na rybu, které tu jsou pěkně čerstvé a cenově přijatelné? 

Çöp Şiş

Severovýchod

Určitě už jste slyšeli o hamsi, ančovičkách, které turci jedí po kilech, jemně obalené v kukuřičné mouce, hojně polité citronem. Umřela bych pro to! 50 % ryb, které jsou chyceny v tureckých vodách, jsou prý právě ančovičky. A to hlavně na podzim, kdy se jich hejna přesouvají na severní pobřeží.



A kromě ryb je tu velmi oblíbené také zelí, turecky lahana. Snad nejznámější zelné jídlo, které můžete v Turecku dostat, je sarma, tedy rýže s kořením, někdy i masem, zabalená buď v listech vinné révy nebo právě v zelí.

Muhlamu jsem nikdy nejedla, ale někdy to musím napravit, protože popis zní fantasticky! Kukuřice, máslo, voda a velký množství sýra. Žádná lžíce, žádnej příbor, vezměte chleba, namočte ho do toho a jezte!



Rize

Název města a taky značka čaje. Jak by ne, Rize je nevětším výrobcem čaje v Turecku. Nekonečný plantáže, omamná vůně a krásný výhledy. To je Rize.




Kars

Město Kars je známé především výrobou medu a sýra. Obojí je tak známé, že je najdete po celém Turecku, tak nezapomeňte ochutnat, ideálně během snídaně s přáteli!

Gaziantep

Kdo už trošku znáte Turecko, co vás napadne, když se řekne město Gaziantep? Jasně, baklava, královna tureckých sladkostí. Největší oblibu sklízí baklava pistáciová, protože i pistácie pochází z této oblasti. V Prostřenu by měli radost, všechno je domácí! 


Kahramanmaraş

Až pojedete do Turecka, nemůžete odjet zpět domů, pokud si nedáte pravou tureckou zmrzku. To, že ji někde prodávají, poznáte už z dálky - uslyšíte výkřiky a cinkání zvonů. Ne, to nikdo nikde nenahání krávy ani se nestřílí v kostele, ale prodavač prostě prodává zmrzku, turecky dondurma. A ruku na srdce, tyhle jejich cirkusácký kousky k tomu už prostě patří, zmrzka má pak mnohem lepší chuť!

Tradičně se vyrábí z kozího mléka, cukru a z mouky divoké orchideje, ze které se vyrábí také salep


Víte, jak prý turecká zmrzlina vznikla?

Zase v tom mají prsty osmanští sultáni. Jak už jste u mě určitě četli, milovali různé pochoutky a za jejich vlády vzniklo spoustu, spoustu kokin a tahle zmrzka není výjimkou. Dřív totiž jedli takovou obyč zmrzlinu - sníh z hor, mlíko, šťáva z ovoce. Nuda. Jenže jednou se stalo, že se tam přimíchala právě orchidej a v tu ránu zmrzlina změnila konzistenci - sliz až tuhá hmota, která se táhla jak žvejkačka. A bylo. Na to, jak si prodavač zmrzliny dělal srandu z cestovatelky a novinářky Lucky Radové, která u mě v Istanbulu byla, se můžete podívat TADY v Objektivu.

Centrální Anatolie

Konya, Kapadokie, Kayseri a další. Právě tady najdete další skvělá jídla. Začněme Kayseri, kde dělají ty nejlepší manti ever. Manti jsou takové malé knedlíčky plněné ledasčím, třeba masem, zalité jogurtem smíchaným s česnekem, máslem a chilli.


Další místní specialitkou je pastirma, sušené maso. Turci ho přidávají třeba do vajíček, těstovin, Milý teď říká, že ho vlastně cpou úplně všude.



V Kapadokii zase můžete ochutnat Testi kebab. Není to žádná zkušební verze, jak by se mohlo podle názvu zdát, naopak jde o velice protřelou pochoutku jihovýchodního Turecka. A samotným zážitkem je i příprava - do hliněné nádoby se dá zelenina s masem a vše se spolu připravuje nad ohněm. Když se chcete najíst, jediným způsobem, jak na to, je rozbít vršek nádoby, abyste se tam dostali.



A teď se můžeme přemístit do Istanbulu, centra celého Turecka!

Je zcelá jasné, že jelikož jak v minulosti, tak i nyní jde o velmi důležitou obchodní stezku, můžete zde najít kde co. Lidé, kteří se sem přistěhovali, s sebou přinesli i jídla ze svých rodných měst.

Pochoutky, který jsem si vychutnávala já, bylo klasicky pouliční jídlo:

Vařená kukuřice v kelímku s majonézou (fakt), případně sirupem z granátového jablka, solí a chilli. Anebo taky kukuřice vcelku, bohatě posolená.



Ryba v chlebu, prodávaná v Eminonu



Midiye, škleble s rýží, bohatě zakapané citronem


Adana a Urfa

Tyhle dvě města dávám záměrně vedle sebe, protože mají ten nejlepší kebab, jaký jsem kdy jedla. A jmenují se... adana a urfa kebab! Příprava je stejná - maso, česnek, cibule a koření. Pak se to dobu mačká rukama, napichuje na dlouhou železnou tyč a griluje. Rozdíl je v tom, že adana kebab je pikantní a urfa kebab není. Jsem adana kebab tým!



Ayvalik

Ayvalik je přímořské letovisko u egejského moře a odtud pochází i ayvalik toust. Speciální ayvalický chleba je naplněný párky, ještě více párky, sýrem, nakládanou a klasickou zeleninou.


Bursa

Moje druhý nejoblíbenější turecký jídlo je Iskender kebab, který nese jméno po panu Iskenderovi, který právě v Burse bydlel a tuhle lahodu vymyslel.


Jedná se o jídlo, kdy se na velmi tenké plátky nařeže jehněčí maso a poklade se na kousky pita chleba. To celé se přelije omáčkou z rajčat a nakonec rozpuštěné máslo. Nechybí samozřejmě jogurt a nejlíp to celé šmakuje s ayranem, tureckým nápojem z jogurtu, vody a soli. Iskender kebab někdy můžete najít také pod názvem Bursa kebabı nebo Uludağ kebabı.

Tak jo, to byl jen malý výčet toho, kde co najdete, někdy se určitě podíváme na další jídla. Jestli pořád váháte, kam jet na dovolenou v Turecku, podívejte se na webové stránky CK Satur, kde mají jasně a přehledně sepsané turecké destinace včetně popisků o tom, co tam můžete navštívit.

Mějte se bájo!

Bára

PS: Aylin díky, že to sem tam kontroluješ, abych tu nějak nemystifikovala. Jsi pasována na vrchní kontrolorku! O Aylin a o tom, proč se učí česky, se můžete dočíst TADY.

Použité fotky:

Některý moje, ty rozhodně nemůžete používat bez mýho souhlasu, jinak vás budu žalovat a za vysouzený peníze pojedu na roadtrip do Indie, některý jsou z webu, odkazy použitých fotek najdete dole, aby mě nikdo nesoudil a mohl jet na roadtrip do Indie.

Článek vznikl ve spolupráci s CK Satur.

Použité fotky:

http://sosyallezzet.com/wp-content/uploads/2018/05/ege-cop-sis-tarifi.jpg
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0082/7231/4426/products/PASTIRMA.jpg?v=1548891677
http://limenya.com/wp-content/uploads/2015/03/Adana-Kebap-ve-Urfa-Kebap-Aras%C4%B1ndaki-Fark.jpg
https://isbh.tmgrup.com.tr/sbh/2016/02/11/650x344/1455175967020.jpg
http://thebosporus.com/wp-content/uploads/2017/08/iskender-kebab.png






































































































































































You May Also Like

0 komentářů

Děkuji za komentář! Hezký den!