Co s přebytečnými rajčaty? Udělejte turecký rajčatový protlak!

by - srpna 27, 2019

Kdo máte zahrádku, máte vyhráno, kdo ne, určitě zamiřte na místní trhy. Já tam šla nedávno okolo paní, která prodávala rajčata a papriky za nízkou cenu, protože už byly trošku "jetý". A tak jsem vzala 10 kilo rajčat a trochu papriky, tu nemám moc ráda, papriky s rajčaty zavařila na lečo, až se zima zeptá, a ze zbylých rajčat vyzkoušela salçu. To je hustý rajčatový protlak, který se v Turecku konzumuje po kilech. Byla to piplačka a určitě se nevyplatí dělat po malých dávkách, takže čím víc, tím líp.


Na jednu zavařovačku budete potřebovat:
  • 3 kila rajčat (lépe trochu starší, ne plesnivá! Ale můžou být trochu naťuklá, měkčí)
  • Sůl
  • Olivový olej

Postup:

Rajčata omyjte a na straně lehce nařízněte.



Naříznutá rajčata vložte do hrnce s vroucí vodou a půl minuty/minutu povařte, ne víc. Potom je přendejte do mísy s ledovou vodou, aby slupka změkla. Když se tak stane, slupky z rajčat odstraňte a vyhoďte, už je nebudete potřebovat.

Oloupaná rajčata dejte do mixéru (mně se zrovna rozbil, takže jsem použila tyčák a efekt to mělo stejný) a mixujte, dokud nebudou rajčata pěkně hladce rozmixovaná.

A teď přichází ta nejvíc otravná část.

Vezměte si mísu, na ní dejte síto se širšími oky, do něj nalijte rozmixovaná rajčata a pasírujte... A pasírujte... A pasírujte... Semínka by měla zůstat v sítu a šťáva by se měla propasírovat dolů. 


A teď příchází moment, kdy turecký hospodyňky dávají přepasírovanou salču na balkon a několik dní čekají, až se odpaří voda. To v mých podmínkách není možný, takže využívám rychlejší metodu, odtud odvozený název günlük - denní, takže salča bude hotová za jeden den.

Rajčata nalijte do hlubšího, nepřilnavého hrnce, přisypte asi lžíci a půl soli a zapněte na střední plamen. 




A vařte, nezapomeňte míchat. Tak dělejte tak dlouho, dokud se voda neodpaří a salča bude hustá. Ta moje hotová na prvním obrázku nahoře by snesla klidně ještě víc, takže se toho nebojte. 

Nakonec zakápněte olivovým olejem, cca 3 lžíce, a je hotovo.

Já jsem zavařovala, ale asi by jen stačilo naplnit zavařovačky a otočit.

Kolay gelsin!




You May Also Like

0 komentářů

Děkuji za komentář! Hezký den!