Roste vám na zahradě vinná réva? Prima, zužitkujte ji po turecku!

by - září 08, 2019


V sobotu jsem byla s kamarádkou u ní na chatě a děcka, co jsem tam viděla, to byl ráj - miliarda listů vinné révy. Tak jsem natrhala!

Kromě hroznovýho vína jsem okamžitě, jako správná turecká manželka, věděla, co otrhat a využít - listy. Sbírala jsem asi 15 minut a byla toho miliarda, už se k nim vnucuju znovu, abych udělala zásoby do mrazáku, protože kupovat listy vinné révy v orientálních obchůdcích stojí majlant.


Pokud tedy máte přístup k listům, třeba na vlastní zahradě nebo u kámošky, případně u blízkého vinaře, nebojte se je oslovit, určitě vám rádi listy dají. 

A když je máte doma, zpracujte je následovně:

Nejdřív otrhejte šťopky, ale bacha, pokud budete listy hnedka plnit, tak šťopky nevyhazujte. Budete je potřebovat. 


Až bude skoro otrháno, dejte si do rychlovarný konvice vařit vodu, ať proces urychlíte. Vařící vodu nalijte do hrnce a do toho ponořte cca 10 ks listů. Než je tam vložíte, budou krásně zelený. Moment, kdy je máte vytáhnout, je jasný - budou khaki. Pánové, kteří neumíte 50 odstínů zelené to znamená, že budou tmavší. Pak je otočte, normálně je naberte pod nejspodnějším listem, otočte a ještě pár sekund povařte.



Dejte na talíř.

Takhle udělejte veškeré zbylé listy a máte hotovo. Pokud chcete ihned udělat geniální boží skvělý turecký recept na yaprak sarma, tedy plněné vinné listy, následujte tento recept, kde je ovšem napsáno, že suroviny těžko seženete, což je teď už dost mimo, protože nedostupné suroviny jsem nakonec udělala či sehnala přímo u nás v ČR, listy vinné révy jsem utrhla u kámošky a salču, turecky salça, si můžete udělat podle receptu taktéž u mě na blogu - papriková salça nebo rajčatová salça

Takže v Prostřenu by vás jistojistě pochválili, všechno home made, nic necestovalo přes půl světa a neumřela želvička. Není to super? Tureckej recept z pouze českých surovin.

Pokud byste chtěli listy uchovat na příště, až je povaříte, okapejte z nich vodu a dejte zamrazit.

Zase - je to piplačka, ale za tu rejži všude na stole a po zemi to stojí.

Afiyet olsun!

B.

You May Also Like

0 komentářů

Děkuji za komentář! Hezký den!